U šoljici pomoću štapića ili kašičice zavrtimo vodu s listićima čaja koji su se prethodno dobro natopili i posmatramo šta će se dogoditi kada prestanemo mešanje. Intuitivno, očekujemo da će svi listići čaja biti na dnu čaše uz ivicu šolje.
Ali događa se upravo suprotno. Svi listići čaja zbog centrifugalne sile odlaze ka zidu šoljice. Zbog trenja sa zidom šolje, brzina tečnosti uz ivicu se smanji, čime se smanjuje i dinamički pritisak, a statički se pritisak poveća, pa je sila na listiće čaja usmerena prema sredini gde je manji pritisak. Tako se na sredini dna čaše napravi gomilica listića čaja.
Ova pojava je paradoks u šoljici čaja ili Ajnštajnov čaj.
Paradoks je objašnjen 1926. godine. Naime, tada je Albert Ajnštajn objavio svoj članak.
80 godina kasnije inženjeri iz Melburna su konstruisali prototip mašine koja će smanjiti količinu uzorka krvi za analize holesterola i šećera u krvi. Potrebno je usavršavanje uređaja i analizator će stati u džep. Za analizu će biti potrebne mikroskopske količine krvi. Nema više straha od velikih epruveta i igala.
Ali događa se upravo suprotno. Svi listići čaja zbog centrifugalne sile odlaze ka zidu šoljice. Zbog trenja sa zidom šolje, brzina tečnosti uz ivicu se smanji, čime se smanjuje i dinamički pritisak, a statički se pritisak poveća, pa je sila na listiće čaja usmerena prema sredini gde je manji pritisak. Tako se na sredini dna čaše napravi gomilica listića čaja.
Ova pojava je paradoks u šoljici čaja ili Ajnštajnov čaj.
Paradoks je objašnjen 1926. godine. Naime, tada je Albert Ajnštajn objavio svoj članak.
80 godina kasnije inženjeri iz Melburna su konstruisali prototip mašine koja će smanjiti količinu uzorka krvi za analize holesterola i šećera u krvi. Potrebno je usavršavanje uređaja i analizator će stati u džep. Za analizu će biti potrebne mikroskopske količine krvi. Nema više straha od velikih epruveta i igala.
Нема коментара:
Постави коментар